Često postavljana pitanja

U nastavku se nalazi lista najčešće postavljanih pitanja sa relevantnim odgovorima.

Zašto je potreban ortopan snimak za prvi pregled ?

Rendgen snimak je pomoćno dijagnostičko sredstvo, koje zajedno sa kliničkim pregledom služi za bolji i celokupniji uvid u stanje u ustima pacijenta. Olakšava registrovanje prikrivenih i za klinički pregled nedostupnih promena na zubima, viličnim kostima kao i u gornjovilicnoj šupljini.

Čemu sluze fotografije?

Razlozi zbog kojih se slikaju koraci u procesu rada su višestruki. Prvi je u svrhu praćenja dokumentacije i kako su išle i izgledale bitne faze u radu. Zatim radi komunikacije sa pacijentom i tehnikom, kao i da bi na kraju rada imali izvestan komparativni kriterijum gde smo počeli, a gde smo na kraju terapije.

Šta se dešava ako ne dođem na zakazani termin?

Praksa je da se pacijentu dan pre zakazanog termina pošalje poruka na mobilni telefon kao podsetnik na intervenciju. Poželjno je da pacijent, u slučaju potrebe, otkaže zakazani termin 24h ranije. Naravno, nepredviđene situacije uvek mogu da se dese i za takve situacije ćemo uvek imati razumevanja, ali ako nedolasci bez otkazivanja termina i otkazivanje u poslednjem trenutku postanu praksa (nepoštovanje zakazanog termina i našeg rada i vremena), bićemo prinuđeni da naplatimo propušteni termin u skladu sa vremenom odvojenim za intervenciju.

Zašto pri prvoj poseti popunjavam upitnik o zdravstvenom stanju?

Uvid u opšte zdravstveno stanje pacijenta nam je potreban, jer prisustvo određenih oboljenja kao i uzimanje pojedinih lekova može da ima uticaj na pojedine intervencije i terapijske procedure. Jako je važno da znamo da li pacijent ima neko akutno ili hronično oboljenje, da li uzima neku terapiju i koju, kao i da li pati od neke alergije. Upitnik o zdravstvenom stanju popunjavate prvenstveno zbog Vaše bezbednosti.

Da li trudnoća utiče na moguću stomatološku intervenciju ?

Treba izbegavati stomatološke intervencije, ukoliko nisu neophodne, u prvom i trećem trimestru trudnoće. Najzgodniji period za rad je drugi trimestar.

Posle kog vremena od vađenja zuba je preporuka da se izgubljeni zubi nadoknade?

Proces potpunog zarastanja kosti posle vađenja zuba je oko 6 maseci. Najintenzivniji procesi remodelacije kosti se odigravaju u prvih mesec dana posle vađenja (tu se kost preoblikuje i zatvara se rana nastalu vađenjem zuba). Brzina zarastanja zavisi i od reparatornih sposobnosti pacijenta, regije, broja izvađenih zuba i njihivog stanja pre vadjenja.

Da li je potrebno nadoknaditi svaki izgubljeni zub?

Načelno da! Vadjenjem zuba nastaje slobodan prostor koji priroda ima tendenciju da iskompenzuje. Shodno tome, zubi pored se pomeraju ka tom prostoru( obično se zub iza nagne napred, zub ispred se translatorno pomeri pozadi, a zub iz suprotne vilice kreće da niče ako nema sta da ga zadrži. Zavisno od slučaja, ali zna da dovede i do ozbiljnih poremećaja u zagrizaju koje je dosta teško kasnije protetski rešiti. Ima iznimaka, naravno. Najbolje konsultujte svog stomatologa.

Koliko je komplikovana ugradnja implantata?

Najčesce nije, čak je vrlo jednostavna. Znatno lakša od vadjenja zuba. Postoje naravno situacije gde je to zahtevnije i gde su potrebne manje ili vise zahtevne procedure da bi ugradnja implanta bila moguca i uspešna.

Koliko se čeka posle ugradnje implanta da bi se dobila kruna?

Prosečno vreme čekanja kod rutinskih slučajeva je 2-3 meseca. Kod komplikovanih slučajeva gde su radjene neke zahtevne procedure da bi ugradnja bila moguca taj period zna da bude ponekad i znatno duži. Srećom, takvi slučajevi su znatno redji.

Kakav je kvalitet implantata koji se ugradjue kod Vas u ordinaciji?

Implanti koje ugrađujemo u ordinaciji Dental Hygia su premium klase i obavezno su prošli sve zakonom predvidjene provere i registraciju. Ne želimo da rizikujemo niti da se igramo sa Vašim zdravljem ili novcem.

Koliko su česte komplikacije na implantima?

Srećom, baš su retke. Mada, dešava se ponekad i da implant bude odbačen. U tom slucaju posle dodatne provere zdravstvenog stanja pacijenta ponovo ugrađujemo implant bez finansijske nadoknade.